Lees!

Door: M.R. Vermeer

 

Lezen – voor de één een favoriete bezigheid, voor de ander een minder geliefd tijdverdrijf. Ieder mens is anders – en dat is maar goed ook, zeggen we dan vaak. Toch geldt soms dat we ergens gewoon mee moeten beginnen en dan volhouden. Misschien geldt dat ook voor lezen. Want is het niet belangrijk te lezen?

 

Visuele wereld
In het algemeen wordt er tegenwoordig minder gelezen dan vroeger. We leven in een ‘beeldcultuur’ waarbij het visuele steeds belangrijker wordt: tv-programma’s, films, videogames, ‘appen’ en sociale netwerken slokken veel tijd op. Baby’s worden zo ongeveer geboren met een smartphone in de hand – voor de jongste generatie is de digitale wereld vanzelfsprekend geworden.

Nu zijn deze technologische ontwikkelingen op zich prachtig: de smartphone is voor vrijwel iedereen een onmisbaar stuk gereedschap om contacten te onderhouden en allerlei informatie op te zoeken. Toch schuilt in het gebruik hiervan ook een gevaar: verslaving, nutteloos tijdverdrijf, de schijnwereld van sociale media, enzovoorts. In een artikel in Elsevier werd onlangs opgemerkt:

“Sinds mobieltjes van Apple de schermtijd kunnen bijhouden, krijg je elke week een rapport. De gemiddelde gebruiker pakt het ding een paar honderd keer per dag en kijkt er ruim 2 uur naar. Over een heel leven is dat vijf jaar. Vijf jaren van niets doen eigenlijk.”

Een gevaar wat ook ons bedreigt: minder tijd dan vroeger om een goed boek te lezen, geen rust en concentratie, snel afgeleid…

 

Toch lezen!
Toch is het belangrijk om te blijven lezen: de Here heeft schriftelijke vastlegging in plaats van mondelinge overlevering als communicatievorm gekozen. Dit heeft als grote voordeel dat iedereen dezelfde betrouwbare tekst tot zijn of haar beschikking heeft, een tekst die steeds weer kan worden geraadpleegd. Hoe belangrijk is het daarom om trouw de Bijbel te blijven lezen: ‘de schriften kunnen wijsmaken tot zaligheid’ (2 Tim. 3:15), de Bijbel is ‘het levende en krachtige Woord van God’ (Hebr. 4:12).

Het is ook een goede zaak om boeken te lezen die uitleg geven van de Schrift, die de christelijke leer behandelen, of die over de kerkgeschiedenis gaan. Hoe verhelderend kan een goede Schriftuitleg zijn; wat geeft de Catechismus een prachtig overzicht van de christelijke leer; hoe bemoedigend is het om uit de kerkgeschiedenis te lezen van martelaren voor het geloof, over een kerk die opleefde uit duisternis; wat houdt het ons scherp om te lezen over oude dwalingen die terugkomen in een nieuw jasje…

 

Een paar tips
Het is dus belangrijk om te blijven lezen. Gewoon doen dus. Toch een paar tips om het misschien makkelijker te maken:

  • Neem voldoende tijd en zet door. Voor degenen bij wie het lezen van een boek trager gaat: dan kleinere brokken per keer. Ook de schildpad komt langzaam maar zeker op zijn bestemming.
  • Het lezen van een (Bijbel)boek wordt eenvoudiger wanneer het ‘totaalplaatje’ duidelijk is: hoe is het boek opgebouwd? Bij het lezen van de Schrift kan een studiebijbel behulpzaam zijn, hierin wordt vaak per Bijbelboek een overzicht geboden van de opbouw van het betreffende boek.
  • Altijd goed overdenken wat je leest: begrijp ik het werkelijk, wat wil dit zeggen? In het bijzonder van Gods Woord geldt: overpeins het dag en nacht (Joz. 8:8). Neem daar de tijd voor.
  • Het is beter om van papier te lezen dan van een scherm. Door een boek daadwerkelijk in handen te hebben, verwerkt het brein de informatie anders. Zo vind ik het zelf bijvoorbeeld prettig om zoveel mogelijk uit dezelfde bijbel te lezen: de bladspiegel is vertrouwd, je kunt makkelijker zaken terugvinden, enzovoorts. (Als je echt niet zonder een scherm kan, is iets goeds lezen vanaf een scherm altijd beter dan niets lezen. Probeer toch eens een papieren versie.)
  • Als de pc of smartphone voor afleiding zorgt: zet het uit, leg het weg. Onderzoek heeft aangetoond dat de beste manier om geen chips te eten, is om geen chips in huis te hebben. Zorg voor (fysieke) afstand tot de bron van afleiding.

Wat?
Dan nog kort de vraag: wat kan ik lezen? Allereerst natuurlijk de Bijbel, die moeten (en willen) we zelfs lezen als christenen! Al zouden bij wijze van spreken alle boeken in de wereld, behalve de Bijbel, in één klap verloren gaan – een ontzettend gemis, maar zolang de Bijbel er is, is dat voldoende voor de zaligheid. Daarnaast is het van belang om goede boeken te lezen van gereformeerde auteurs. Er zijn ook veel boeken die niet diepgaand zijn, of zelfs dwalingen bevatten (pas hierbij op voor boeken uit evangelische of ‘bevindelijke’ kringen). In de toekomst hopen we op deze website een aantal boeken te bespreken die waardevol zijn. Voor nu: lezen, gewoon doen en….volhouden.